Maple 18 Questions and Posts

These are Posts and Questions associated with the product, Maple 18

Hi,

I am designing a power transformer using Maple, and I am trying to solve for the minimum number of turns around my core for the desired effect. The equations to solve include numbers of turns (must be positive integers) and other constraints (positive floats).

To validate my worksheet, I am beta-testing it on an existing transformer, so I know of at least one solution that works. But when I submit the equations to Maple, it can't find the solution I know with integer solutions.

 

The equation is :

SOL := `assuming`([solve({N__2/N__1 = m__t, k__c*L__L(g__ap*Unit('m'), N__1)*I__M__pk = (1/2)*V__sec*T__res/m__t, g__ap <= 2*10^(-3), B__max(g__ap*Unit('m'), N__1, I__M__pk) <= B__max__core}, {N__1, N__2, g__ap, I__M__pk}, UseAssumptions)], [N__1::posint, N__2::posint, g__ap::positive])

 

And Maple's answer : 

{N__1 = 7.701193685, N__2 = 12.50000000*N__1, I__M__pk = (-1.855203719*10^9*g__ap^2+1.523613883*10^11*g__ap+5.590656409*10^6)*Unit('A')/(5.000000*10^6+2.43902439*10^8*g__ap), I__M__pk = (-1.100291349*10^11*g__ap^2+9.036307746*10^12*g__ap+3.315727980*10^8)*Unit('A')/(N__1^2*(5.000000*10^6+2.43902439*10^8*g__ap)), g__ap <= 0.2000000000e-2, 0. < g__ap}

 

Except I know there is a solution with N__1 = 6 and N_82 = 75. If I force n__1:=75 and solve again for the other variables, the solution is OK : 

X := `assuming`([solve({N__2/N__1 = m__t, k__c*L__L(g__ap*Unit('m'), N__1)*I__M__pk = (1/2)*V__sec*T__res/m__t, g__ap <= 2*10^(-3), B__max(g__ap*Unit('m'), N__1, I__M__pk) <= B__max__core}, {N__2, g__ap, I__M__pk}, UseAssumptions)], [N__2::posint, g__ap::positive])

And the answer :

X := {N__2 = 75., I__M__pk = -0.3759328777e-1*Unit('Wb')*(8.130081300*10^10*g__ap^2-6.676951220*10^12*g__ap-2.45000000*10^8)/(Unit('H')*(5.000000*10^6+2.43902439*10^8*g__ap)), g__ap <= 0.2000000000e-2, 0. < g__ap}

 

I am a bit puzzled about why Maple doesn't find this solution...

 

Thank you very much for your help.

 

Hi everyone, I got a problem. I'm a new user and I'm getting to know this beautiful software.

The problem is that when I enter a function in math mode (the easyest with simple inputs I guess), once I right click and plot only the cartesian plot is shown, without the actual function. 

What should I try? Math without plots is boring... :)

 

Thank you!

Hello All,

 

I am running Maple 18 on Ubuntu 14.04.4 with x86_64 architecture. When running the xmaple command for a specific user, the java loading window takes about 5-10 minutes to appear. With other users, it takes around 15 seconds. All users are running the same xmaple script, I did not see and conflicting environment variables.

 

I was wondering if the community had any other ideas as to what could be causing this slow response?

 

Thank you in advance,

Michael

 

I have an equation as shown below.  In this i need to get the value of 'a' for each 'omega'.  'omega' range from 0 to 2 with increment 0.01

And save all the values of 'a' as a column matrix named 'result'.

 

!!!  Please help  !!!

0.4e-3*a^2*omega^2+(-2.1739*a+a*omega^2+(1.495414012*(sqrt(a^2+.2916)*EllipticE(sqrt(a^2/(a^2+.2916)))-.2916*EllipticK(sqrt(a^2/(a^2+.2916)))/sqrt(a^2+.2916)))/a)^2-0.1e-3 = 0

 

Download problem_1.mw

 

 

after solved, 

diff(a(t), t) = diff(a(t), t)

diff(b(t), t) = 0

diff(c(t), t) = -b(t)/c(t)

 

there is a diff(a(t), t) term 

how to plot this kind of system?

can diff(a(t), t) be ignore so that only consider two equations, diff(b(t),t) and diff(c(t),t) ?

if so, i use below to plot, it can not show the arrow clearing , i can only see arrow near origin, but not far point

with(plots):
fieldplot([0, y/x], x = -2 .. 2, y = -2 .. 2);
fieldplot([0, y/x], x = -2 .. 2, y = -2 .. 2, arrows = SLIM,grid = [1, 1]);
fieldplot([0, y/x], x = -10 .. 10, y = -10 .. 10);

 about how to calculate vector field of system of 3 differential equations which in terms of a(t), b(t), c(t) , diff(a(t),t), diff(b(t),t), diff(c(t),t)?

is the only method is the express diff(a(t),t), diff(b(t),t), diff(c(t),t) in terms of a(t), b(t), c(t) ?

for example 

<diff(a(t),t), diff(b(t),t), diff(c(t),t)>

if result is

diff(a(t),t) = a(t)*b(t)

diff(b(t),t) =b(t)*c(t)

diff(c(t),t) =c(t)*a(t)

<a(t)*b(t), b(t)*c(t), c(t)*a(t)>

then

is it the vector field <a*b, b*c, c*a> ?

 

sys := {diff(b(t),t) = 0,diff(c(t),t) = -b(t)/a(t)};
DEplot(sys, [b(t),c(t)], t=0..5, x=-5..5, y=-5..5);
Error, (in DEtools/DEplot) Option keyword (x) was not in the allowed set of options, consisting of: iterations, arrows, dirgrid, obsrange, scene, colour, linecolour, stepsize, a dependent variable range, a list of initial conditions or one of the allowed plot options: {animate, axes, color, colour, coords, font, scaling, style, symbol, title, view, animatecurves, animatefield, axesfont, dirfield, labelfont, linestyle, numframes, resolution, thickness, tickmarks, titlefont, xtickmarks, ytickmarks}, or one of the allowed dsolve/numeric options: {abserr, control, ctrl, initial, itask, maxder, maxfun, maxkop, maxord, maxpts, maxstep, method, mi..

diff(a(t), t) = diff(a(t), t);
diff(b(t),t) = 0;
diff(c(t),t) = -b(t)/a(t);

[diff(rhs(sol[1][2]), a(t)),diff(rhs(sol[1][2]), b(t)),diff(rhs(sol[1][2]), c(t))];
Error, (in VectorCalculus:-diff) invalid input: diff received a(t), which is not valid for its 2nd argument

 

 

 

eq2 := b(t)*(diff(c(t), t))*(diff(a(t), t))+b(t)*(diff(a(t), t))+a(t)*(diff(c(t), t));
eq3 := a(t)*(diff(b(t), t))(diff(a(t), t))+b(t)*(diff(b(t), t))*(diff(c(t), t));
eq4 := b(t)*(diff(c(t), t))(diff(b(t), t))+a(t)*(diff(b(t), t))+b(t)*(diff(c(t), t));
dfieldplot([eq2,eq3,eq4],[t,x],t=0..5,a=-5..5,b=-5..5,c=-5..5);
dfieldplot([eq2,eq3],[t,x],t=0..5,a=-5..5,b=-5..5);
eq2a := eval(subs(c(t)=exp(t), eq2));
eq3a := eval(subs(c(t)=exp(t), eq3));
eq4a := eval(subs(c(t)=exp(t), eq4));
dfieldplot([eq2a,eq3a], [a(t), b(t)], t = -5 .. 5, a = -5 .. 5, b = -5 .. 5, arrows = SLIM, color = black, dirfield = [10, 10]);

I'm trying to export a worksheet to Latex. I'm able to exprot it. But the long equations are not broken into multiple lines. I have used Mathlinebreaking width 5.0 inch in the export option. But it still does not work. I can see the linebreaking command (\\) in the tex file. But when I compile my latex code the pdf does not have any linebreak. The equation just overflows. Any help will be appreciated. 

Hey,

I think I found a bug concerning the useage of assume and alias:

restart:

alias(a=a(t),b=b(t));

a, b

(1)

assume(a(t),real);

getassumptions(a(t));

{((a(t))(t))::real}

(2)

assume(b(t),real);

getassumptions(a(t));

{((b(t))(t))::real}

(3)

getassumptions(b(t));

{((b(t))(t))::real}

(4)

 

 

 

Commenting out the alias command produces correct results. I am on linux with build 922027.

alias_bug.mw

 from determinant's polynomial?                                                                                                       

I am trying to find a general solution to the 1D-wave equation

Eq1:=diff(u(x,t),t$2)=diff(u(x,t),x$2);

pdsolve(Eq1,HINT=f(x)*g(t)); # Hinting pdsolve gives general solution using separation of variables

pdsolve({Eq1,u(x,0)=f(x),D[2](u)(x,0)=g(x)}); # without HINT and using intial conditions, I get travelling wave solution

pdsolve({Eq1,u(x,0)=f(x),D[2](u)(x,0)=g(x)},HINT=f(x)*g(t)); # Now when I try to use hint and ICs both, pdsolve return nothing.

I want to use separation of variables to find solution to the wave equation.

Any comment?

Thanks

without _Y(t) and DESol?

f := diff(u(t), t$2) + (2/t-1/t^2*p(1/t))*diff(u(t),t) + 1/t^4*q(1/t)*u(t) = 0;
dsolve(f,u(t));
u(t) = DESol({q(1/t)*_Y(t)/t^4+(2/t-p(1/t)/t^2)*(diff(_Y(t), t))+diff(_Y(t), t, t)}, {_Y(t)})

just would like to find u1 and u2 solution

 from galois group function's result?                                     

3 4 5 6 7 8 9 Last Page 5 of 65