MapleSim Questions and Posts

These are Posts and Questions associated with the product, MapleSim

Dear Community,

I would like to have an inverse interpolation with a 2D lookup table in MapleSim. The usual 2D lookup interpolation has u1 column values, and u2 row values, and a corresponding   y   table values, i.e. y = f(u1,u2). Now I would like to go the reverse way. Suppose I know y, and u2, and I would like to get u1. How can I implement this in MapleSim? An additional information is, that the 3D surface represented by the f(u1, u2) function is a smooth, slightly curved, monotonically sloping surface, so to any  y  value a unique pair of u1 and u2 values belong.

 

With my specific data, which are attached in the TestVLP.xlsx file:

 

  • u2 values are: 1st row, cells 2 .. 14
  • u1 values are  1st column, rows 2 .. 11
  • tabulated values are all the rest, i.e. from cell(2,2) .. cell(11,14)

 

Now for my case:

 

  • u2 = 42000.0
  • y   = 94.5614

 

How much is u1? I know the correct answer from elsewhere, it should be something very close to u1 ~ 85. This  y  value is in the rectangle bordered by columns 7 .. 8  and rows 5 .. 6 in the Excel file.

 

So my question is how do I correctly implement this in MapleSim? As visible from the attached TestInverse2DInterpolation.msim file I tried to do it with an Inverse Block Constraints component and a horizontally flipped 2D Lookup Table (VLP) and Constants for y and u2, but upon running MapleSim I get an error message that no solution is found, although the solution is relatively easy and straightforward. May I ask you to have a look at it, what can be the problem here, what do I do wrong? I’m using MapleSim 2019.2.

 

Your kind help is appreciated in advance

best regards

 

Andras

TestInverse2DInterpolation.msim

TestVLP.xlsx

Hi all,

I am new to maplesim and trying to learn it.

While simulation of the battery operated 4 wheeled driven electric vehicle 

it tells can't find solution.

 

 

Same time if i connect a fixed reference all four wheels are running (same place) but not moving since the frame fixed.

 

HELP ME TO SOLVE THIS.

 

thank you..

 

Hello guys, 

im not an expert of maplesim, I'm working on one of the default quarter car models (first pic).

 

 

I set a probe to measure the instant contact force between the tire and the post, but the graph shows that the force reaches both posite and negative values (as if the post were pulling back down the tire, is that right?)

What l have to do in order to see the real contact force graph? i just want to see the real positive value or 0. 

 

 

Hi,

I'm trying to change with a Maple Worksheet the parameters of a MapleSim Model in Real-matrices format.

is there any way to do that?

actually i get the failure note:

<<Error, (in SetParameters) non-vectorized values in vector parameters: [list= ""]>>



 

Thank You

Regards
Johann
 

I am a beginner of MapleSim. I study the MapleSim User Guide. I follow the Tutor 8:Modeling Hydraulic System. But the following issue occurs, as shown in the picture. I bet I follow the guide carefully.

Also, I find that if I open the User's Guide example,Chapter 6, Analysis of Simple Hydraulic System Network, which is the standard example,I simulate it and it works well. But if I delete the probe, and attach a probe at the same place , selecting same values to measure, and simulate again, it failed, giving the same error description. I need your help,please.

problem_with_Analysis_of_Simple_Hydraulic_Network.msim

 

Hello,

I'm working in MapleSim to model a mechanism called Schatz which has a six-Revolut, known whit TURBULA name.
I modeled the mechanism in CREO to have a CAD part to use in maplesim.
everything is okay when I run the simulation without a speed constant. as shown in the picture above.
when I add a speed source, MapleSim finds an error (Internal error occurred during the simulation).
Can someone help me please?

I created a user library and added a component that I had created from a shared subsystem and this worked fine.

I edited the component in the library to add some additional functionality and saved it.  I then had to reload the library in Maplesim but now I get this error everytime I try to run the simulation:

Cannot resolve `ControlLogix.PIDE` in model `Main`; there is no `ControlLogix` visible

Yet I dragged and dropped the component PIDE from the ControlLogix library.

Can anyone help me to resolve this?

Thanks

can maplesim simulate a robot arm and hand catch a throwing ball and picking objects?

can maplesim simulate a balancing a robot legs?

will these simulation require complex formula to draw the robots arm and hand and maintain the joints stick together during motions?

can maplesim output the specification to autodesk for 3D print parts?

how much of a maplesim? 

i can not see the price in maple official site from Hong Kong area.

Dear Community,

I run a MapleSim model from Maple. The simulation runs fine giving me the correct graphical plots, but I wonder how could I obtain also the numerical values of the probes vs. time? Sorry I could not figure it out. A matrix format would be perfect: 1st column time, the other columns probe 1 .. n values vs. time. (Files attached)

Tx for the kind help in advance,

best regards

Andras

RunMapleSim.mw , RCNetwork.msim

Hi,

I have to build a simple model in MapleSim that allows to simulate a mass that goes down along an inclined plane with a certain friction.

Is there a component that simulates the inclined plane? I tried to use a prismatic joint but it has some predifined translational directions so I can't impose the movement along the plane.

Hello,

I use MapleSim to model the dynamics of motorcycles.
I have been at MapleSim2018 for a few months and I have a problem of simplifying the equations generated by MapleSim from my model.
In MapleSim2018, he tells me:

Processing Equations...
SelectCompiler: Check for installed compiler successful
Simplifying system with 8919 equations
DSN/ix1lite: Warning, equation size increased past 100000 while performing equation simplification. Model will be simulated in partially unsimplified form
Simplification removed 8428 equations. Remaining equations: 491
Generating simulation code

 

the same model (exactly the same) in MapleSim2016, he tells me :

Processing Equations...
Simplifying system with 8942 equations
Simplification removed 8494 equations. Remaining equations: 448
Generating simulation code

When I generate code from two versions of Maple (2016 and 2018) and compile it into an executable, the MapleSim 2018 executable runs 20% slower than the MapleSim 2016 version of the executable (the results and the behavior of both models are equivalent)

It is very strange that a new version of MapleSim generates a slower code than the old version. it may be due to the limitation of DSN / ix1lite in MapleSim2018 ... while MapleSim2016 does not have this limitation (with more equations to simplify!).

I need help, if it is possible to activate the complete simplification in DSN / ix1lite?

it is a big problem for me, the use of MapleSim2018 is not possible because of that. My model does not pass in real time.

thanks.

 

HW5DC.msim

HW5HYD.msim

HW5Pneu.msim

I am trying to (again) extract the equations of the systems which have been done by me, but the equation extraction gave me wrong results.

 

For example;

The DC motor and the inverted pendulum equation must be 3. (third) order and only a differential equation.

The pneumatic motor and the inverted pendulum must be a differential equation (any order).

Also the hydraulic motor and the inverted pendulum must be a differential equation (any order).

 

I tried to use "isolate" command but it did not work for me in this case. How can I get the differential equations of the systems ?

 

I have added the MapleSim simulations and the differential equations that I had.

 

Please help me for this problem chain.

I need help for two exercise. In the first I have in the secondary circuit nothing, in the second exercise un inductor.thanksinduzione_fra_due_circuiti.msim



 

Thanks to Mr. Joe Riel, my previous problem is the port's name and the input signal's name was the same name was solved. It worked well in the new model but when I try to do exactly the same thing in my current model, the custom component can't be generated even if the "Check dimension" button shown that "no issues found". 

This time error is:
(in SetComponent) flattening error: Errors: Input length = 1
Error in Component btnGenComponent with the caption "Generate MapleSim Component"

Does anyone know from what this error "Input length = 1" happens? 

I am very appreciated for your help.

Hi everyone, I need to use the integral calculation in MapleSim but there is no MapleSim Block to do it. So I create a Custom Component and using the integral calculation from Maple, the expression of the equation was done. But when I click Dimension analysis button, one error popped out as the photo. Have anyone got the same error before? How should I do to solve it? Thank you very much.

1 2 3 4 5 6 7 Last Page 1 of 34